Vingården

Framför boningshuset på innergården finns en gammal vinstock som planterades i samband med andra världskrigets slut.
Vinplantan och våra gamla äppleträd kom från en närbelägen plantskola hit till gården i utbyte mot kött och grönsaker.

Hösten 2006 bar den otroliga mängder druvor. Mycket plötsligt och oigenomtänkt kom då idén att plantera vinstockar på en bit outnyttjad mark här på gården. I maj 2008 planterades de första stockarna bestående av Solaris och Rondo. Efterhand kompletterades vingården med Johanniter, Cabernet Cortis samt fler Solaris.

Aplagårdens vinhus är en liten vingård, idag med omkring 450 vinstockar. Men, som man brukar säga; ”storleken har ingen betydelse”. Våra viner har flera gånger blivit prisade vid internationella vinbedömingar. 

Vi är i dagsläget inte en kommersiell vingård och får därför inte sälja våra viner. Men ni är välkomna att kontakta oss för en vingårdsvisning.

Våra viner

Av de första årens skördar gjorde vi enbart stilla viner. Från år 2017 har vi dock valt att enbart fokusera på att göra mousserande vin, både vitt och rosé.

Målsättningen är att få fram friska och fruktiga viner med bra balans, lång eftersmak och vackra bubblor.

Senast till sommaren 2023 hoppas vi att kunna erbjuda vinprovningar här på vår gård.

Läs mer

Vineriet & Vinkällaren

Under 2021 planerar vi att påbörja förarbete och byggnation av vårt vineri och har som målsättning att senast till sommaren 2023 vara en kommersiell vingård med möjlighet att erbjuda vinprovningar.

När gården byggdes fanns inga kylskåp. Under en del av boningshuset byggdes därför en matkällare där sommarens och höstens skördar lagrades. När vi började renovera huset  (2004) var matkällaren i uselt skick och vi var nära att fylla den med betong.
Vi funderade ett varv till och tänkte att med en temperatur på 12-14  grader året runt och en relativt hög fuktighet samt mörkt, så är matkällaren perfekt för att lagra vin. Och så fick det bli! Och ja, det var egentligen det som sedan ledde till att vi skapade en egen vingård, för källaren måste ju fyllas med vin…

Här lagras vårt mousserande vin när det fyllts på flaskor och genomgår en andra jäsning. Lagras även efter!